Συλλογές
Τίτλος Η εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ: η περίπτωση της στρατηγικής εφοδιαστικής στον κλάδο του καφέ
Εναλλακτικός τίτλος The coffee supply chain: the case of supply chain strategy in the coffee market
Δημιουργός Τσιχλιάς, Στέφανος
Συντελεστής Παπαδόπουλος, Γεώργιος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Παναγιώτου, Νικόλαος
Γκαγιαλής, Σωτήριος
Τύπος Text
Φυσική περιγραφή 114σ.
Γλώσσα el
Αναγνωριστικό http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=10180
Περίληψη Coffee is an agricultural commodity produced in different countries of the world with varying characteristics. The post-Covid-19 global coffee market is facing a long list of challenges, volatile prices, rising production costs, reduced land and labor availability, problematic transportation, rising inflation, all of them affecting each domestic market differently. The purpose of this thesis is to study the supply chain of coffee, to present the important factors of uncertainty in the field of supply and demand, and to propose a strategic fit of supply chain of the Dimello brand for to strengthen its competitive advantage in the Greek market. To achieve this goal, a study and overview of the coffee supply chain and the factors that create uncertainty in the modern era was carried out, an overview of the coffee industry and consumption trends, and a study of the Dimello brand, its channels of activity and its competition. As collection tools, data from the coffee industry market study for the coffee shop channel and data through NielsenIQ for the organized retail channel were used. From the results of the work, it emerged that the company must adapt its supply chain in a strategic hybrid specific way, through the Dimello brand, and create the appropriate products and services in order to satisfy the different needs of consumers in the channels of Greek market.
Ο καφές είναι ένα αγροτικό εμπόρευμα που παράγεται σε διάφορες χώρες του κόσμου με ποικίλα χαρακτηριστικά. Η παγκόσμια αγορά του καφέ μετά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 αντιμετωπίζει μία μεγάλη λίστα προκλήσεων, από τις ασταθείς τιμές, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την μειωμένη διαθεσιμότητα γης και εργασίας, τις προβληματικές μεταφορές έως το φαινόμενο του πληθωρισμού που επιδρά διαφορετικά σε κάθε εγχώρια αγορά.Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει την εφοδιαστική αλυσίδα του καφέ, να παρουσιάσει τους σημαντικούς παράγοντες αβεβαιότητας στο πεδίο της προσφοράς και της ζήτησης, και να προτείνει μία στρατηγική προσαρμογή της εφοδιαστικής του brand Dimello για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος στην ελληνική αγορά. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πραγματοποιήθηκε μελέτη και επισκόπηση της εφοδιαστικής αλυσίδας καφέ και των παραγόντων που δημιουργούν αβεβαιότητα στην σύγχρονη εποχή, επισκόπηση του κλάδου καφέ και των τάσεων κατανάλωσης καθώς και μελέτη του brand Dimello, των καναλιών δραστηριοποίησής του, του ανταγωνισμού καθώς και στοιχεία της εταιρείας Kafea Terra που τον παράγει. Ως εργαλεία συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την κλαδική μελέτη της αγοράς καφέ για το κανάλι της καφεστίασης και δεδομένα μέσω της NielsenIQ για το κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου.Από τα αποτελέσματα της εργασίας προέκυψε ότι η εταιρεία πρέπει να προσαρμόσει με συγκεκριμένο τρόπο την εφοδιαστική της αλυσίδα, δημιουργώντας παράλληλα τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να ικανοποιήσει μέσω του brand Dimello τις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών στα δύο αυτά κανάλια.
Λέξη κλειδί Καφές
Εφοδιαστική αλυσίδα
Στρατηγική
Αβεβαιότητα
Coffee
Supply chain
Uncertainty
Διαθέσιμο από 2023-03-11 16:53:39
Ημερομηνία έκδοσης 28-02-2023
Ημερομηνία κατάθεσης 2023-03-11 16:53:39
Δικαιώματα χρήσης Free access
Άδεια χρήσης https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/