Συλλογές
Τίτλος Συστήματα πρόληψης απάτης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων
Εναλλακτικός τίτλος Fraud prevention systems in food supply chain
Δημιουργός Αγγελοπούλου, Ζαμπέτα
Συντελεστής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Παπαδόπουλος, Γεώργιος
Παναγιώτου, Νικόλαος
Γκαγιαλής, Σωτήριος
Τύπος Text
Φυσική περιγραφή 75σ.
Γλώσσα el
Αναγνωριστικό http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=11490
Περίληψη Counterfeiting appears in many market sectors, with serious consequences for supply chain operations. It can be detected in consumer goods such as clothing, pharmaceuticals, electronics, and luxury items. Food supply chain is more vulnerable to counterfeiting compared to other product chains due to its complexity, the difficulty in detecting counterfeiting due to the nature of its products, and other favorable conditions for organizing fraud. Pressure to increase profits, difficulties in finding alternative sources of materials, and COVID-19 pandemic are some of the conditions that have favored counterfeiting practices in food supply chain.As these practices involve the use of dangerous or illegal materials and misleading consumers about the origin or quality of the product, the consequences are serious, with the most basic one being the risk to consumer health. Additionally, product safety is jeopardized, and of course, the economic impacts on businesses and the market cannot be overlooked.Product traceability is an effective way to combat counterfeiting in the food supply chain, particularly in the wine, honey, oil, and grain sectors. Although traditional traceability methods have been applied for years, they are not always effective as they can be easily compromised with the use of new technologies. To achieve more effective traceability, it is necessary for businesses to adopt new technologies that make tampering more difficult.Blockchain technology offers a secure and indisputable means of traceability, as the data is stored in an immutable and decentralized system. Additionally, the use of IoT technology, with sensors, is a step towards removing responsibilities from the human and thus eliminating the risk of human error. However, the most important step in tackling fraud is the combined application of known methods. This includes laboratory tests and technologies such as machine learning for rapid data processing and historical recording in databases. Moreover, IoT sensors can provide the necessary data for laboratory analyses. In general, it is recommended that businesses do not perform isolated, targeted, and single-technology-based checks, but rather apply a more holistic approach to the problem.
Η παραποίηση εμφανίζεται σε πολλούς κλάδους της αγοράς, με σοβαρές συνέπειες για τις λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού. Μπορεί να ανιχνευθεί σε είδη καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχα, φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά είδη και είδη πολυτελείας. Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων είναι πιο ευάλωτη σε περιπτώσεις παραποίησης σε σχέση με τις αλυσίδες άλλων προϊόντων λόγω της πολυπλοκότητάς της, της δυσκολίας στην ανίχνευση παραποίησης λόγω της φύσης των προϊόντων της, και άλλων ευνοϊκών συνθηκών για οργάνωση απάτης.Η πίεση για αύξηση των κερδών, οι δυσκολίες στην εύρεση εναλλακτικών πηγών υλικών και η πανδημία της COVID-19 είναι κάποιες από τις συνθήκες που ευνόησαν πρακτικές παραποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.Καθώς οι πρακτικές που εφαρμόζονται συνεπάγονται τη χρήση επικίνδυνων ή μη νόμιμων υλικών και την παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με την προέλευση ή την ποιότητα του προϊόντος, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές με πιο βασική τον κίνδυνο στην υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον διακυβεύεται η ασφάλεια των προϊόντων και, φυσικά, δε μπορούν να παραλειφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και την αγορά.Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της παραποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και συγκεκριμένα στον τομέα του κρασιού, του μελιού, του λαδιού και των δημητριακών. Παρόλο που οι παραδοσιακές μέθοδοι ιχνηλασιμότητας έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, καθώς μπορούν να παραβιαστούν εύκολα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Για να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική ιχνηλασιμότητα, είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες που δυσκολεύουν την παραβίαση.Η τεχνολογία blockchain προσφέρει ένα ασφαλές και αδιαμφισβήτητο μέσο ιχνηλασιμότητας , καθώς τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ένα αναλλοίωτο και αποκεντρωμένο σύστημα. Επιπλέον , η χρήση της τεχνολογίας IoT, με όλους τους αισθητήρες, είναι ένα βήμα προς την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον ανθρώπινο παράγοντα και άρα την απομάκρυνση από τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Σημαντικότερο βήμα, όμως, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απάτης είναι η συνδυασμένη εφαρμογή των γνωστών μεθόδων. Ο λόγος γίνεται για εργαστηριακές δοκιμές, και τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση για γρήγορη επεξεργασία δεδομένων και καταγραφή ιστορικού σε βάσεις δεδομένων. Επίσης, οι αισθητήρες IoT μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα στις εργαστηριακές αναλύσεις. Γενικότερα, προτείνεται οι επιχειρήσεις να μην πραγματοποιούν μεμονωμένους, στοχευμένους και βασιζόμενους μόνο σε μια τεχνολογία ελέγχους, αλλά να εφαρμόζουν μια πιο ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Λέξη κλειδί Εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων
Παραποίηση στα τρόφιμα
Συστήματα πρόληψης απάτης
Food supply chain
Food fraud
Fraud prevention systems
Διαθέσιμο από 2024-07-12 14:30:37
Ημερομηνία έκδοσης 09-07-2024
Ημερομηνία κατάθεσης 2024-07-12 14:30:37
Δικαιώματα χρήσης Free access
Άδεια χρήσης https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/