PYXIDA Institutional Repository
and Digital Library
 Home
Collections :

Title :Προσδιοριστικοί παράγοντες ζήτησης ζύθου
Alternative Title :Determinants of beer demand
Creator :Λουκόπουλος, Μιχαήλ
Contributor :Αντωνίου, Φάμπιο (Επιβλέπων καθηγητής)
Ζαχαριάς, Ελευθέριος (Εξεταστής)
Βασιλόπουλος, Αχιλλέας (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (Degree granting institution)
Type :Text
Extent :101σ.
Language :el
Identifier :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=10027
Abstract :Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την καταναλωτική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των ατόμων για μπύρα. Στόχος της μελέτης, είναι με μοντέλα διακριτών επιλογών, να εντοπιστούν προσδιοριστικοί παράγοντες ζήτησης για το προϊόν. Με τον υπολογισμό της προθυμίας πληρωμής, διερευνώνται τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, αλλά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών για την επιρροή τους στην διαμόρφωση καταναλωτικών προτύπων στην αγορά ζύθου. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται προσομοιώσεις αγοράς για την καλύτερη απόδοση των αποτελεσμάτων αυτών.Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται στοιχεία για την ιστορική πορεία του ζύθου ανά τους αιώνες, ποσοτικά στοιχεία για την παρούσα κατάσταση στον κλάδο της ζυθοποιίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την καταναλωτική στάση των ανθρώπων απέναντι στα προϊόντα ζύθου.Στη συνέχεια, ακολουθεί η ανάλυση του θεωρητικού υπόβαθρου και εργαλείων πάνω στα οποία βασίστηκε η μελέτη για την ποσοτική έρευνα. καθώς και των βασικών υποθέσεων που τέθηκαν προς διερεύνηση.Για το σκοπό αυτό, έγινε χρήση ερωτηματολογίου για κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Αττικής, σε δείγμα 182 ατόμων την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Το οποίο εμπεριείχε ερωτήσεις πάνω στο προϊόν μπύρα, δημογραφικές ερωτήσεις καθώς και ένα πείραμα διακριτών επιλογών με 16 ερωτήσεις δηλούμενης προτίμησης όπου οι ερωτώμενοι καλούνταν να διαλέξουν μεταξύ διαφορετικών προϊόντων ζύθου.Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως η συσκευασία, η ονομασία προέλευσης, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ο τύπος της ζυθοποιίας, η τιμή αλλά και το είδος της μπύρας επηρεάζουν την προθυμία πληρωμής και κατ’ επέκταση την καταναλωτική συμπεριφορά του δείγματος όσον αφορά τη μπύρα.Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με κάποια συμπεράσματα και προτάσεις για τον κλάδο της ζυθοποιίας στης Ελλάδα, καθώς και με τους περιορισμούς της παρούσας μελέτης.
This thesis examines consumer behavior and preferences regarding beer. The aim of the study is to detect specific factors that influence the demand for the product, using discrete choice models. We use the willingness-to-pay to examine the external characteristics of the product, as well as the demographic characteristics of consumers, in order to determine their influence in creating consumer standards in the market for beer. Moreover, we use market simulations to better generate those results.In the first part we examine the historic progress of beer through the ages, figures about the current situation in the field of beer production in Greece and abroad, as well as the basic characteristics that influence the consumer attitude for beer products.Afterwards, we analyze the theoretical background and the tools on which this study is based, in addition to the basic assumptions that are under examination.For this purpose, we used a questionnaire that was distributed to residents of the administrative region of Attica, for the period between November and December 2022, with a sample size of 182 people. It included questions about beer as a product, demographic questions and a test of discrete choices with 16 questions of stated preference, in which participants were asked to pick between different beer products.The results demonstrate that the external characteristics of beer, such as the packaging, the place of origin, the alcohol content, the type of brewery, the price, as well as the type of beer, affects the willingness to pay and by extension the consumer behavior of our sample regarding beer.Ultimately, the thesis ends with some conclusions and suggestions for the field of brewery in Greece, along with a discussion about the study’s limitations.
Subject :Ζύθος
Μπύρα
Προσδιοριστικοί παράγοντες
Ζήτηση
Beer
Determinants
Demand
Date Available :2023-02-09 15:45:56
Date Issued :09-02-2023
Date Submitted :2023-02-09 15:45:56
Access Rights :Free access
Licence :

File: Loukopoulos_2023.pdf

Type: application/pdf