Περίληψη : | Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες των επισκεπτών στην Ελλάδα και να αξιολογηθεί το κατά πόσον οι γαστρονομικές εμπειρίες σχετίζονται με τη δημιουργία αξιομνημόνευτων εμπειριών και εν συνεχεία κατά πόσο σχετίζονται με την ικανοποίηση, την πρόθεση να επισκεφθούν ξανά την Ελλάδα και την πρόθεση να προτείνουν την Ελλάδα σε άλλους. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε 303 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω διανομής ενός ερωτηματολογίου και πιο συγκεκριμένα με χρήση της πλατφόρμας Google Forms. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό SPSS version 25 με χρήση του συντελεστή συσχέτισης του Pearson και της μεθόδου της γραμμικής παλινδρόμησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η δημιουργία μιας αξιομνημόνευτης γαστρονομικής εμπειρίας στην Ελλάδα μπορεί να προκληθεί από 7 διαστάσεις της γαστρονομικής εμπειρίας όπως η αναζήτηση καινοτομίας/ μοναδικότητα, η γνώση, ο ηδονισμός, η ανανέωση, η τοπική κουλτούρα, το νόημα και η ανάμιξη. Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως οι αξιομνημόνευτες γαστρονομικές εμπειρίες επιδρούν θετικά στην ικανοποίηση των επισκεπτών από την επίσκεψη τους στην Ελλάδα, στην πρόθεση των επισκεπτών να επισκεφθούν ξανά Ελλάδα και στην πρόθεση των επισκεπτών να προτείνουν την Ελλάδα σε άλλους. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν ότι η παροχή αξιομνημόνευτων γαστρονομικών εμπειριών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ στον ελληνικό τουρισμό. The purpose of the thesis was to investigate the local culinary experiences of visitors to Greece and to assess whether culinary experiences are related to the creation of memorable culinary experiences and furthermore to what extent they are related to satisfaction, the intention to revisit Greece and the intention to recommend Greece to others. For this purpose, a quantitative survey was carried out on 303 visitors of Greece. The data was collected via a questionnaire and more specifically it was distributed to the sample through Google Forms platform. Data analysis was performed in SPSS version 25 software using Pearson's correlation coefficient and the linear regression method. The results of the research showed that the creation of a memorable gastronomical experience in Greece can be caused by 7 dimensions of the culinary experience such as the search for novelty/uniqueness, knowledge, hedonism, renewal, local culture, meaning and involvement. In addition, the research findings showed that memorable gastronomical experiences have a positive effect on visitors' satisfaction from their visit to Greece, on visitors' intention to visit Greece again and on visitors' intention to recommend Greece to others. These findings highlight that providing memorable gastronomical experiences could be an important marketing tool in Greek tourism.
|
---|