Περίληψη : | Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την ακόλουθη πανδημία covid-19 το 2019 στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Μέσα από μια διεξοδική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η μελέτη αναλύει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομίες των εν λόγω χωρών, την αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητας, καθώς και τις διαφορές στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.Η έρευνα περιλαμβάνει μία χρηματοοικονομική ανάλυση όπου με τη χρήση αριθμοδεικτών προσφέρει μία σύγκριση μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων στους κλάδους των τροφίμων και του τουρισμού με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες ανάκαμψης, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Στη συνέχεια, αναφέρονται προτάσεις για πιθανές μελλοντικές έρευνες όπως για παράδειγμα η ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, η ανάλυση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας και η διερεύνηση της επίδρασης των κρατικών παρεμβάσεων.Εν κατακλείδι γίνεται εμφανές, μέσω της έρευνας αυτής, το γεγονός πως και οι δύο κλάδοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και από την πανδημία, ωστόσο ο κλάδος των τροφίμων έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα συγκριτικά με τον κλάδο του τουρισμού. This paper examines the economic and social effects caused by the financial crisis of 2008 and the subsequent covid-19 pandemic in 2019 in the countries of Southern Europe, and more specifically in Greece, Spain, Italy and Portugal. Through a thorough review of the literature, the study analyzes the structural changes in the economies of the countries in question, the effectiveness of austerity policies, as well as the differences in the social and economic impacts of the pandemic.The research includes a financial analysis where with the use of numerical indicators it offers a comparison between the economic performance of the food and tourism sectors with the results showing that, despite continuous recovery efforts, Southern European countries still face challenges. Then, suggestions for possible future research are mentioned such as for example the analysis of the factors influencing the resilience of businesses, the analysis of the long-term effects of the pandemic and the investigation of the effect of government interventions.In conclusion, it becomes evident, through this research, that both sectors were greatly affected by the financial crisis and the pandemic, however the food sector showed greater resilience compared to the tourism sector.
|
---|