Περίληψη : | Η παρούσα διπλωματική αποτελεί την απόρροια του συνδυασμού και εφαρμογής διαφόρων διδαχθέντων μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογιστική και Χρηματοοικονομική» με κατεύθυνση την Λογιστική στην ελληνική μικρό-μεσαία επιχείρηση .Με θέμα «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» γίνεται μια προσπάθεια εκτίμησης ενός κοστολογίου σε μια πραγματική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και εμφιάλωσης ποιοτικού κρασιού, την εταιρεία-οινοποιείο Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε. , κάνοντας χρήση τόσο πραγματικά της οικονομικά στοιχεία όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί βάσει νόμου όσο και εσωτερικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τη διοίκηση και το οικονομικό τμήμα της επιχείρησης . Έχοντας ως αφετηρία ότι πρόκειται για μια πραγματική εταιρία, βασική αρχή της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πληροφορία που συλλέγεται αλλά και παράγεται να είναι ανάλογη του μεγέθους της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψιν τη σχέση κόστους-οφέλους . Η υπό εξέταση εταιρεία επιλέχθηκε για ανάλυση λόγω τις δυσκολίας που παρουσιάζει στην κατάρτιση κοστολογίου της παραγωγής καθώς υπάρχει διαχωρισμός των προϊόντων της ανάλογα με τη ποικιλία και το τελικό προϊόν σε κάποια από αυτά μπορεί να φθάσει στην αγορά μετά από επεξεργασία χρονών . Πιο συγκεκριμένα η οινοποίηση ενός κόκκινου κρασιού αποτελεί μια πιο σύνθετη διαδικασία καθώς το προϊόν διατηρείται για διαφορετικές χρήσεις ως ημικατεργασμένο στις αποθήκες της επιχείρησης με σκοπό την ζύμωσή και παλαίωσή του . Ανάλογη επεξεργασία απαιτείται και για την παραγωγή λευκών αφρώδων οίνων. Στο σημείο αυτό έγκειται και η δυσκολία κατάρτισης ενός αξιόπιστου κοστολογίου καθώς η πληροφορία της αποθήκευσης από την επιχείρηση θεωρείται αρκετά ακριβή τόσο στον αρχικό υπολογισμό της όσο και στη παρακολούθησή της σε σχέση με το όφελος που θα αποφέρει . Στόχος κατά την συγγραφή της παρούσας είναι η εξέταση και κατά συνέπεια η εξαγωγή συμπεράσματος του ερωτήματος αν μπορεί να καταρτιστεί μια σωστά εκτιμημένη κοστολόγηση εν απουσία της πληροφορίας της αποθήκευσης σε μια τέτοιου είδους παραγωγή. Τελικό βήμα της προσπάθειας αυτής αποτελεί η σύνταξη προϋπολογισμού για τη διαδεχόμενη τριετία . The present diploma is the result of the combination and application of various courses taught in the postgraduate program "Accounting and Finance" with a focus on Accounting in the Greek small and medium enterprise.With the theme "COSTING AND BUDGETING IN A PRODUCTION COMPANY" an attempt is made to estimate a cost estimate in a real company which is active in the field of production and bottling of quality wine, the company-winery Tseopiki A. , making use of both its actual financial data as published by law and internal information collected by the management and the financial department of the company.Starting from the fact that it is a real company, the basic principle of this dissertation is the information that is collected and produced to be proportional to the size of the business taking into account the cost-benefit ratio.The company in question was selected for analysis due to the difficulty it presents in the production costing of production as there is a separation of its products depending on the variety and the final product in some of them can reach the market after years of processing. More specifically, the vinification of a red wine is a more complex process as the product is kept for different uses as semi-finished in the company's warehouses for the purpose of fermentation and aging. Similar processing is required for the production of white sparkling wines. At this point lies the difficulty of compiling a reliable cost estimate as the storage information from the company is considered quite accurate both in its initial calculation and in its monitoring in relation to the benefit it will bring.The aim of the present writing is to examine and therefore to draw the question of whether a properly estimated costing can be made in the absence of storage information in such a production.The final step in this effort is the drafting of a budget for the next three years.
|
---|