Περίληψη : | Ο κλάδος τροφίμων και ποτών διαδραμάτιζε ανέκαθεν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται ένα διαρκώς εντεινόμενο ενδιαφέρον, δεδομένων των ριζικών αλλαγών οι οποίες συντελούνται σε όλα τα επίπεδα. Κομβική σε κάθε περίπτωση κρίνεται η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπό την έννοια πως οι επιχειρήσεις του κλάδου οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες έτσι ώστε αφενός να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και αφετέρου να επιτύχουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Η παρούσα εργασία διερευνά τη διείσδυση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, έχοντας ως στόχο να αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση και να ιχνηλατήσει τις μελλοντικές τάσεις και στρατηγικές στο εν λόγω πεδίο. Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 247 επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών, η πλειοψηφία των οποίων δραστηριοποιείται σε τομείς που αφορούν την αρτοποιία, τα φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο και το κρέας, εξετάζονται οι επιμέρους πτυχές της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, σε συνδυασμό με διαρθρωτικά στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των εργαζομένων, το ύψος των επενδυτικών δαπανών και η γεωγραφική κατανομή του χαρτοφυλακίου πωλήσεων. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων στο SPSS εξάγεται το συμπέρασμα πως οι επιχειρήσεις, αν και σε μεγάλο βαθμό δείχνουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ψηφιακή μετάβαση, οι δράσεις οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή είναι μεμονωμένες. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, κατά την ανάλυση συσχέτισης ούτε ο αριθμός των εργαζομένων αλλά ούτε και το ύψος των νέων επενδύσεων φαίνεται να σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το μέσο όρο των υπόλοιπων κλάδων, όσον αφορά στη συμμετοχή του στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Για να επιτευχθούν τα μέ-γιστα δυνατά οφέλη λοιπόν, απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα στοιχείων του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλο-ντος. Εξάλλου, πρόκειται για έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο με τις νέες τάσεις να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. The Food and Beverage industry has always played an important role in the Greek economy. However, given the radical changes that are taking place from time to time, society has shown a strong interest in this sector. Admittedly, considering that companies should monitor developments and adapt to changes in order to ensure their viability and achieve long-term growth, digital transformation is necessary.The present study focuses on digital transformation in the Greek food industry, with the aim of under-standing the status quo and detecting future strategies. Furthermore, by using examples from 247 companies, the majority of which operate in the bakery, the fruit and vegetable, the dairy, the olive, and the meat sectors, we examine the various aspects of digital transformation alongside with the organizations’ external and internal environment, such as the number of employees, the investment costs, and the distribution channels. Although most companies recognize the importance of digital transformation, a data analysis in SPSS reveals that only a minority of these organizations take actions accordingly. Specifically, the Pearson correlation reveals that neither the number of employees nor the number of new investments seems to be associated with digital transformation. Considering the 4th Industrial Revolution, the Food and Beverage industry is lower than the industries’ average. In order to achieve the maximum benefits, an organized effort is required, reached from the internal and external environment. In conclusion, the Food and Beverage industry has been a dynamic part of the Greek economy with new developments being extremely demanding.
|
---|