ΠΥΞΙΔΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο
και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Συλλογές :

Τίτλος :Η εκπροσώπηση και παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνείς οργανισμούς: η περίπτωση του ΠΟΕ και του ΝΑΤΟ
Εναλλακτικός τίτλος :The representation and presence of the European Union in international organizations: the case of WTO and NATO
Δημιουργός :Νιφόρος, Αλέξανδρος
Συντελεστής :Μπουραντώνης, Δημήτριος (Επιβλέπων καθηγητής)
Μπλαβούκος, Σπυρίδων (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (Degree granting institution)
Τύπος :Text
Φυσική περιγραφή :82σ.
Γλώσσα :el
Αναγνωριστικό :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=11278
Περίληψη :Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωντανός φορέας που από την ίδρυση του έως και σήμερα εξακολουθεί να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Στα 70 περίπου χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης πολλά έχουν αλλάξει στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της περιβάλλον. Η Ένωση είναι πλέον ένας υπολογίσιμος παγκόσμιος δρων και μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές, εμπορικές αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου. Η εξωστρέφεια της είναι αυτή που την οδηγεί στο να συνάψει συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς αλλά και τρίτα κράτη με σκοπό να εξελιχθεί και η ίδια μέσα από τους οργανισμούς αυτούς, αλλά και να τους επηρεάσει βάσει των ιδεών και των ιδανικών της. Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι να αναλυθεί η παρουσία της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα η σχέση της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μελετήθηκαν και καταγράφηκαν μελέτες και άρθρα, από βιβλία και το διαδίκτυο. Η εργασία αναπτύσσεται σε 4 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην παρουσία της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς, με ποιο τρόπο επηρεάζουν την Ένωση, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ένωση μέσα σε αυτές, καθώς και ποια είναι η παρούσα νομική θέση της ΕΕ στους διεθνείς οργανισμούς. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι λειτουργίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο τρόπος που λειτουργεί η ΕΕ, καθώς και η κατανομή εργασιών μεταξύ ΕΕ και κρατών μελών στο εσωτερικό του οργανισμού. Επίσης, γίνεται αναφορά στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, στην επιρροή που ασκεί ο οργανισμός στην ΕΕ, στην GATT, αλλά και στις διαφωνίες που δημιουργούνται από τις εσωτερικές και εξωτερικές δράσεις της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η σχέση του με την ΕΕ καθώς επίσης και τα μεταξύ τους προβλήματα, οι επιτυχίες, οι ανάγκες αλλά και οι τομείς οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω αύξηση της συνεργασίας τους για το μέλλον. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για αύξηση της συνεργασίας της ΕΕ με τον ΠΟΕ και το ΝΑΤΟ στο μέλλον.
The European Union has been evolving and adapting to its needs since its inception. In the 70 years since its creation, a lot has changed both internally and externally. The Union is now a major global player and one of the world's largest economic, commercial and military powers. Its extroversion leads the EU to form partnerships with international organizations and third countries to develop itself and to influence them based on its ideas and ideals. This paper aims to analyze the EU's presence in international organizations, specifically its relationship with the World Trade Organization (WTO) and the North Atlantic Treaty Organization (NATO). To achieve this objective, studies and articles from books and the internet were reviewed and recorded. The paper is divided into four chapters. The first chapter discusses the EU's presence in international organizations, how they influence the Union, what challenges the Union faces within them, and what is the EU's current legal position in international organizations. The second chapter describes the functions of the World Trade Organization, the way the EU works, and the division of labor between the EU and the Member States within the organization. The WTO's dispute settlement mechanism, the influence of the organization on the EU, GATT and the disputes arising from the EU's internal and external actions within the WTO are also discussed. The third chapter presents the North Atlantic Treaty Organization, its relationship with the EU, as well as the problems, successes, needs, and areas that need further increase in their cooperation for the future. The fourth and final chapter sets out the conclusions and proposals for increasing EU cooperation with the WTO and NATO in the future.
Λέξη κλειδί :Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ)
Βορειοατλαντική Συμμαχία
Διεθνείς οργανισμοί
ΓΣΔΕ
European Union (EU)
World Trade Organization (WTO)
North Atlantic Treaty Organization (NATO)
International organizations
GATT
Διαθέσιμο από :2024-04-04 13:40:49
Ημερομηνία έκδοσης :04-04-2024
Ημερομηνία κατάθεσης :2024-04-04 13:40:49
Δικαιώματα χρήσης :Free access
Άδεια χρήσης :

Αρχείο: Niforos_2024.pdf

Τύπος: application/pdf