ΠΥΞΙΔΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο
και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Συλλογές :

Τίτλος :Ανάπτυξη εργαλείου για την κατάρτιση προγράμματος εργασίας σε υπεραγορά (κατάστημα σούπερ μάρκετ)
Εναλλακτικός τίτλος :Development of a tool for the preparation of an employee plan in a supermarket (supermarket store)
Δημιουργός :Δαμάσκος, Γεώργιος
Συντελεστής :Χατζηστέλιος, Γεώργιος (Επιβλέπων καθηγητής)
Κηρυττόπουλος, Κωνσταντίνος (Εξεταστής)
Ναθαναήλ, Δημήτριος (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Degree granting institution)
Τύπος :Text
Φυσική περιγραφή :63σ.
Γλώσσα :el
Αναγνωριστικό :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=9188
Περίληψη :Στην εργασία παρουσιάζεται η αποτύπωση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο τμήμα των Ψυγείων σε ένα κατάστημα Σούπερ Μάρκετ. Το τμήμα των ψυγείων αποτελείται από το πάγκο κοπής χύμα προϊόντων και το Self Service (s/s), για τη πώληση τυποποιημένων – συσκευασμένων προϊόντων. Το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στο τμήμα των Αλλοιωσίμων, που εκτός του συγκεκριμένου τμήματος, ανήκουν το μανάβικο, το κρεοπωλείο και το ιχθυοπωλείο. Για την υποστήριξη του τμήματος, χρησιμοποιούνται ένας θάλαμος συντήρησης και ένας θάλαμος κατάψυξης ως αποθηκευτικοί χώροι.Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι εργασίες αποτυπώνονται ομαδοποιημένες, εντοπίζεται η μονάδα μέτρησής των, η συχνότητά τους (καθημερινές ή περιοδικές μέσα στο μήνα ή το έτος) και ο χρόνος που παρατηρήθηκε σαν μέσος όρος. Εν συνεχεία, εντοπίζεται η διαφοροποίησή τους ανά κατάστημα. Συγκεκριμένα, αν κάθε εργασία είναι κοινή και δεν διαφοροποιείται αν εκτελεστεί σε άλλο κατάστημα Σούπερ Μάρκετ ή αν είναι μη κοινή και παρουσιάζεται η αιτία διαφοροποίησης.Σκοπός της μελέτης είναι, τα αποτελέσματά των μετρήσεων να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικό εργαλείο από ένα διευθυντικό στέλεχος ενός καταστήματος ή σε βαθμό Γενικής Διεύθυνση Λειτουργίας, για την ορθότερη αποτίμηση του καταμερισμού των εργατοωρών που δαπανούνται για να υλοποιηθούν οι εργασίες σε μία ημέρα, τη περιοδική σύγκρισή τους (σύγκριση ημέρας, εβδομάδας, κλπ), τον καλύτερο καταρτισμό ενός προγράμματος εργασίας και την ορθότερη πρόβλεψη αναγκών για νέα καταστήματα. Στόχος είναι να μελετηθούν και να αποτυπωθούν όλες οι διαδικασίες στο τμήμα των ψυγείων σε ένα κατάστημα Σούπερ Μάρκετ, να χρονομετρηθούν οι απαιτήσεις για την υλοποίησή τους ξεχωριστά και μέσω των απαραίτητων πληροφοριακών δεδομένων που αντλούνται, να υπολογισθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.Για την αποτύπωση των εργασιών έγινε on the job παρακολούθηση – παρατήρηση και χρονομέτρησή τους. Για την πιο αντικειμενική προσέγγιση των αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν χρόνοι από μια ευρεία γκάμα των ανθρωπίνων πόρων (ηλικίας 18-65 ετών), αντρών και γυναικών, έμπειρων και νεοπροσληφθέντων εργαζομένων. Ό,τι απαρτίζει δηλαδή ένα μέσο κατάστημα Σούπερ Μάρκετ.Το συμπέρασμα που αντλείται από τη μελέτη, είναι ότι ο υφιστάμενος δείκτης παραγωγικότητας που χρησιμοποιείται και εμπεριέχει το κλάσμα Τζίρος / Εργατοώρες , δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικός των πραγματικών αναγκών, αφού ίδιες εργασίες υλοποιούνται σε διαφορετικό χρόνο ανά κατάστημα λόγω ιδιαιτεροτήτων. Πιο συγκεκριμένα, η διαφοροποίησή τους εντοπίζεται στις χωροταξικές διαφορές των καταστημάτων και στις αποστάσεις που διανύονται, πράγμα ύψιστης σημασίας για τη λειτουργία του πόστου των ψυγείων. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος παράγοντας διαφοροποίησης αφορά εργασίες με υψηλό όγκο διεκπεραίωσης και επιδρά στο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της εργασίας θα βοηθήσει στη κατανόηση των διαφορετικών παραμέτρων επηρεασμού του δείκτη της παραγωγικότητας, ο οποίος θα υπολογίζεται από το κλάσμα Απαιτούμενες εργατοώρες / Εργατοώρες που δαπανήθηκαν.
The paper presents the recording of the procedures followed in the Fridge’s section of a Supermarket. The Fridge section consists of the bulk cutting counter and the Self Service (s / s), for the sale of standard - packaged products. This section belongs to a mayor section of which apart from the specific one, owns the grocery store, the butcher shop and the fish shop. To support the compartment, a storage compartment and a freezer compartment are used as storage areas.According to the specific study, the works are recorded in groups, their unit of measurement is identified, their frequency (daily or periodic within the month or year) and the time observed as an average. Then, their differentiation per store is identified. Specifically, if each job is common and does not differentiate if it is performed in another Supermarket store or if it is non-common and the reason for differentiation is presented.The purpose of the study is for the results of the measurements to be used as an auxiliary tool by a manager of a store or in a degree of General Operations, for a more accurate assessment of the distribution of working hours spent to implement the tasks in one day, their periodic comparison (comparison of day, week, etc.), the best training of a work plan and the most accurate forecast of needs for new stores. The aim is to study and capture all the processes in the Fridge department in a Supermarket store, to time the requirements for their implementation separately and through the necessary information data that is extracted, to calculate the productivity of the work.In order to capture the works, they were monitored on the job - observed and timed. For a more objective approach to the results, times were observed from a wide range of human resources (aged 18-65 years), men and women, experienced and newly hired employees. That is, what constitutes an average Supermarket store.The conclusion drawn from the study is that the existing productivity index used and containing the Turnover / Working Hour fraction, is not so representative of the real needs, since the same tasks are implemented at different times per store due to peculiarities. More specifically, their differentiation is located in the spatial differences of the stores and in the distances traveled, which is of utmost importance for the operation of the post of the Fridges. In fact, this differentiation factor concerns tasks with a high processing volume and affects the result.The result of the work will help to understand the different parameters of influence of the productivity index, which will be calculated from the fraction Required man-hours / Man-hours spent.
Λέξη κλειδί :Παραγωγικότητα
Ψυγεία
Ποιότητα
Productivity
Fridge
Quality
Διαθέσιμο από :2022-02-28 22:07:09
Ημερομηνία έκδοσης :02/28/2022
Ημερομηνία κατάθεσης :2022-02-28 22:07:09
Δικαιώματα χρήσης :Free access
Άδεια χρήσης :

Αρχείο: Damaskos_2022.pdf

Τύπος: application/pdf