PYXIDA Institutional Repository
and Digital Library
 Home
Collections :

Title :Ανάλυση και μοντελοποίηση των διαδικασιών στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού
Creator :Γαβαλάς, Κωνσταντίνος
Contributor :Γκαγιαλής, Σωτήρης (Επιβλέπων καθηγητής)
Παναγιώτου, Νικόλαος (Εξεταστής)
Τατσιόπουλος, Ηλίας (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Degree granting institution)
Type :Text
Notes :Η εργασία περιέχει παράρτημα και βιβλιογραφικές αναφορές.
Extent :180σ.
Language :el
Identifier :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=9191
Abstract :Το πρόβλημα της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας των τροφίμων αποκτά όλο και μεγαλύτερη διάσταση, δεδομένης της αυξημένης απαίτησης ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων από τους καταναλωτές και τις ελεγκτικές αρχές. Οι ολοένα πιο περίπλοκες διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των ύποπτων σημείων επιρρεπή σε παραποίηση, καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται και εκτείνονται σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα στάδια παραγωγής. Συνεπώς η καταγραφή και αποθήκευση κρίσιμων πληροφοριών σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού των τροφίμων, επιτρέπει την ανάπτυξη συστημάτων ιχνηλάτησης, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, την αξιολόγηση ευπάθειας και παροχή πληροφοριών ως προς τις αναδυόμενες απειλές.Στην παρούσα εργασία αναλύθηκε και μοντελοποιήθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού, μέσα από συνεντεύξεις με εταιρείες του κλάδου (οινοποιείο και εταιρεία logistics). Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν τα απαραίτητα πρωτογενή στοιχεία προκειμένου να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας της κάθε επιχείρησης με σκοπό την ενοποίηση των διαδικασιών στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού. Η μοντελοποίηση των διαδικασιών έγινε σύμφωνα με το πρότυπο BPMN 2.0. Από την ανάλυση και μοντελοποίηση των διαδικασιών των επιχειρήσεων, αναγνωριστήκαν τα σημεία που είναι ευαίσθητα στον κίνδυνο της παραποίησης και καταγράφηκαν ποιες είναι οι κρισιμότερες πληροφορίες στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού, η διατήρηση των οποίων μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα δεδομένα για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης. Τέλος γίνονται κάποιες προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους δύναται να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης και μοντελοποίησης στη δημιουργία συστημάτων αντιμετώπισης της παραποίησης στην εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού.
The food supply chain management issue is becoming increasingly more important, taking into consideration the increased demand for food quality and safety, by consumers and control authorities. Increasingly complex international supply chains are making it difficult to identify suspicious signs prone to counterfeit, as they multiply and extend greatly to the different stages of production. Therefore, recording and storing any critical data along the entire food supply chain allows the development of tracing systems, early warning systems, vulnerability assessment and the provision of information on emerging threats.In this diploma thesis, the wine supply chain has been analyzed and modeled, through interviews with companies in the sector (winery and logistics company). Specifically, the necessary primary data were collected in order to analyze the operation of each business aiming to integrate the processes in the wine supply chain. The modelling of the processes was done according to the BPMN 2.0 standard. From the analysis and modelling of the companies' processes, the points that are sensitive to the risk of counterfeiting were identified and the most critical information in the wine supply chain, storage, was recorded. Saving said information can provide the necessary data for the development of an effective tracing system. Finally, some suggestions are made as to how the results of analysis and modeling can be used in the creation of systems for dealing with counterfeiting in the wine supply chain.
Subject :Παραποίηση κρασιού
Οινολογικά προϊόντα
Εφοδιαστική αλυσίδα
Wine fraud
Wine products
Supply chain
Date Available :2022-03-01 21:00:10
Date Issued :02/24/2022
Date Submitted :2022-03-01 21:00:10
Access Rights :Free access
Licence :

File: Gavalas_2022.pdf

Type: application/pdf