ΠΥΞΙΔΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο
και Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Συλλογές :

Τίτλος :Εφαρμογή εργαλείων επιχειρησιακής αναλυτικής με σκοπό την κατάτμηση της πελατειακής βάσης καταστήματος λιανεμπορίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα συναλλαγών
Εναλλακτικός τίτλος :Customer segmentation in retail industry through business analysis tools, using market basket data
Δημιουργός :Κραψίτη, Ευαγγελία
Συντελεστής :Ρεπούσης, Πάνος (Επιβλέπων καθηγητής)
Δρόσος, Δημήτρης (Εξεταστής)
Αργουσλίδης, Παρασκευάς (Εξεταστής)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Degree granting institution)
Τύπος :Text
Φυσική περιγραφή :78σ.
Γλώσσα :el
Αναγνωριστικό :http://www.pyxida.aueb.gr/index.php?op=view_object&object_id=8482
Περίληψη :Κάθε επιχείρηση προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστική και να ακολουθεί αυξητική πορεία, θα πρέπει να μπορεί να μεταβάλλεται γρήγορα στις διαφορετικές ανάγκες των πελατών της. Ειδικότερα, στον κλάδο του Μάρκετινγκ οι αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός που θα πρέπει να γνωρίζει κάθε επαγγελματίας που θέλει να διατηρεί το πελατολόγιό του αλλά και να μπορεί να αυξάνει τους πελάτες του με έναν σταθερό ρυθμό. Η εφαρμογή των συστημάτων επιχειρηματικής ευφυίας στον χώρο του Μάρκετινγκ μπορεί να δώσει το πλεονέκτημα σε κάθε επιχείρηση να αναγνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πελατών της ώστε να είναι σε θέση να τις ικανοποιήσει στον βέλτιστο βαθμό. Η εφαρμογή εργαλείων επιχειρησιακής αναλυτικής δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαχωρίσουν τους πελάτες τους σε υπό-ομάδες, όπου κάθε ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν κάθε τμήμα πραγματοποιώντας διαφορετικές κινήσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής αναφορά και ανάλυση του μοντέλου RFM με στόχο την κατάτμηση της βάσης πελατών μιας επιχείρησης λιανεμπορίου. Τα δεδομένα τα οποία θα αναλυθούν αποτελούν δευτερογενή δεδομένα από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και δίνουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναφορικά με την διαφορετική προσέγγιση που μπορεί να έχει η επιχείρηση σε κάθε υπό-τμήμα πελατών της. Επίσης, πραγματοποιείται ανάλυση του αλγόριθμου Λογιστικής Παλινδρόμησης, ο οποίος ελέγχει τα κριτήρια τα οποία επηρεάζουν την θετική ή αρνητική ανταπόκριση των πελατών σε προωθητική ενέργεια της επιχείρησης και συμπεραίνει κατά πόσο η συγκεκριμένη ενέργεια θα είναι κερδοφόρα ή όχι για εκείνη.
In this work, the RFM model is extensively reported and analyzed with the aim of segmenting the customer base of a retail company. The data that will be analyzed are secondary data from the retail sector and give interesting results regarding the different approach that the company can have in each sub-segment of its customers.
Λέξη κλειδί :Κατάτμηση
Τμηματοποίηση
Λιανική
Επιχειρησιακή αναλυτική
Segmentation
Retail
RFM
Διαθέσιμο από :2021-03-29 20:23:59
Ημερομηνία έκδοσης :03/01/2021
Ημερομηνία κατάθεσης :2021-03-29 20:23:59
Δικαιώματα χρήσης :Free access
Άδεια χρήσης :

Αρχείο: Krapsiti_2021.pdf

Τύπος: application/pdf